αρχέτυπο θύματος

5 στάδια για να βγεις από το αρχέτυπο του θύματος

Συγχώρεση.. 

Μια λέξη που ακούγεται πολύ συχνά. Μας συνιστούν να συγχωρέσουμε ανθρώπους και καταστάσεις για να νιώσουμε καλύτερα, για να ζήσουμε ελεύθεροι, για να προχωρήσουμε στην ζωή…

Συνήθως νομίζουμε πως με μία απλή απόφαση να συγχωρέσουμε ή να ξεχάσουμε κλείνουν όλα. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Χρειάζεται να συγχωρέσουμε ουσιαστικά! Χρειάζεται να κάνουμε κάτι δραστικό

Αν όχι, τότε θα είναι σαν να έχουμε ανοιχτό το ραδιόφωνο και ακούμε μια ενοχλητική μουσική. Μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν μας ενοχλεί, όμως αυτή θα συνεχίσει να ακούγεται και να διαστρεβλώνει το ηχητικό μας περιβάλλον. Κάποιες φορές θα καταφέρνουμε να μην μας ενοχλεί τόσο, άλλες όμως θα γίνεται ανυπόφορη στ’ αυτιά μας.

Οι πρώτες φωνές που ακούμε όταν γεννιόμαστε και σταδιακά αρχίζουν και μας «ενοχλούν», κατά κανόνα, είναι των γονέων μας. Είναι οι πρώτες που μας μαθαίνουν καινούργια πράγματα, αλλά είναι και οι βασικές που ενεργοποιούνπεποιθήσεις, φόβους και ανασφάλειες.

Αυτό ισχύει ακόμα και για τα άτομα που δεν έχουν γνωρίσει τους γονείς τους. Οι γονείς, μέσα από την απουσία τους, έχουν κάνει την δουλειά που ήταν να κάνουν με αυτή την ψυχή. 

Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του κριτήριο να βαθμολογήσει τον πόνο που έχει βιώσει από διάφορες καταστάσεις στην ζωή του. Στο πέρασμα του χρόνου τα γεγονότα και τα βιώματα μπορεί να παίρνουν διαφορετική ένταση μέσα μας:

Κάποιος λέει: «Ευτυχώς που μεγάλωσα και μπορώ να ξεχάσω τα δύσκολα παιδικά μου χρόνια»

Άλλος θα πει: «Τι καλά που ήταν όταν ήμουν παιδί και η μαμά με αγαπούσε, ενώ τώρα δεν με καταλαβαίνει καθόλου…»

Η συγχώρεση των γονέων και η απελευθέρωση του παλιού (όπως και του καινούργιου) πόνου έχει άπειρα προτερήματα

Θα τα εισπράξουμε όλοι: εμείς, όπως και οι γονείς μας (δεν έχει καμία σημασία αν είναι εν ζωή ή όχι) και δεν θα χρειαστεί να το ξέρουν καν ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία συγχώρεσης. 

Αν είμαστε οι ίδιοι γονείς, τότε θα βιώσουμε ουσιαστική αλλαγή και με τα δικά μας παιδιά.

Χρειάζεται να καταλάβουμε πως το να ξεχάσω τι μου έκαναν δεν είναι λύση. 

Η λύση θα είναι να συγχωρέσουμε δραστικά! Τη διαφορά την νιώθουμε επειδή στην πρώτη περίπτωση συνεχίζουμε και κουβαλάμε το βάρος (το ραδιόφωνο παραμένει ανοιχτό), ενώ στην δεύτερη θα απελευθερώσουμε το παλιό και θα μπορούμε να έχουμε την επιλογή: να κλείσουμε το ραδιόφωνο τελείως ή να αλλάξουμε τον σταθμό ώστε να εκπέμπει μία μουσική που δεν μας ενοχλεί αλλά μας ηρεμεί και μας κάνει χαρούμενους. 

Υπάρχει η Παραδοσιακή συγχώρεση που αντιστοιχεί στον πρώτο τύπο και υπάρχει η Δραστική Συγχώρεση που αντιπροσωπεύει τον δεύτερο. 

Ποια είναι η διαφορά; 

Στον πρώτο τύπο συγχώρεσης συντηρούνται τα αρχέτυπα Θύμα-Θύτης. Στον δεύτερο διαλύεται η ενέργεια του Θύτη και αυτομάτως και του Θύματος.

Θέλεις να μάθεις τα βήματα της Δραστικής Συγχώρεσης; 

Είναι μόλις Πέντε και είναι θαυματουργά!

Όλα ξεκινάνε με παραδοσιακό τρόπο, όμως η εξέλιξη είναι διαφορετική.

Ξεκινάμε! 

Αρχικά είναι απαραίτητο να μοιραστούμε την ιστορία που βιώσαμε για να:

  1. Πάρει μορφή και να δει ο άλλος το τι περάσαμε 
  2. Βρούμε κατανόηση 

Για αυτόν τον λόγο το πρώτο βήμα είναι 

1. Πες την ιστορία σου. 

Σ’ αυτό το βήμα λέμε την ιστορία από την θέση του θύματος και περιγράφουμε τον θύτη και τι μας έχει κάνει, χωρίς καμία δικαιολογία των πράξεων του, σαν να θέλουμε να βγάλουμε τον πόνο από μέσα μας. 

2. Νιώσε τα συναισθήματα σε σχέση με την ιστορία σου. 

Μπορεί να μην μπορούμε αμέσως να συνδεθούμε με τα συναισθήματα και θα περάσουμε από διάφορες φάσεις, για παράδειγμα του χιούμορ ή του αυτοσαρκασμού, ακόμα και της άρνησης. Είναι σημαντικό να συνδεθούμε με τα συναισθήματα χωρίς να κρίνουμε τον εαυτό μας που μπορεί να νιώθει θυμό ή οργή. Είμαστε άνθρωποι και μπορούμε να νιώθουμε διάφορα συναισθήματα.

3. Κατέστρεψε την ιστορία. 

Σε αυτό το βήμα ξεκινάμε να καταστρέφουμε την ενέργεια και το αρχέτυπο του θύματος, αναγνωρίζοντας πως η ιστορία μας αποτελείται 90% από την ερμηνεία που της έχουμε δώσει εμείς. Ίσως είχαμε πολλές προσδοκίες οι οποίες κατέληξαν στην απογοήτευση, ίσως δώσαμε μεγαλύτερη σημασία σε κάποιες πράξεις από ότι πραγματικά είχαν. Σε αυτό το βήμα αρχίζουμε και συνδεόμαστε με την ενέργεια της ενσυναίσθησης. 

Μέχρι εδώ ήταν η προσέγγιση της Παραδοσιακής Συγχώρεσης

4. Αντέστρεψε την ιστορία (δες την ιδανικότητά της)

Είναι αυτό το διαφορετικό που ψάχνουμε. Είναι το βήμα από το οποίο θα ξεκινήσουμε την ανα-πλαισίωση της ιστορίας μας. Δηλαδή πώς μπορούμε να δούμε ότι η ιστορία μας μπορεί να κρύβει κάτι άλλο από πίσω: ίσως να μην είναι τόσο τραγική, ίσως να είναι η δική μας ευκαιρία για να εξελιχθούμε πνευματικά παίρνοντας ένα μάθημα.

5. Ενσωμάτωση των αλλαγών (φυσική πράξη)

Κάθε αλλαγή που βιώνουμε χρειάζεται να καταγραφεί στο φυσικό, το νοητικό και το πνευματικό μας σώμα. Οι ιστορίες μας «ζουν» μέσα στα κύτταρά μας. Επομένως σε μια νοητική και συναισθηματική αλλαγή χρειάζεται να συμμετέχει και το φυσικό μας σώμα. Μπορούμε να κάνουμε μερικές βαθιές ανάσες, να χορέψουμε ή να περπατήσουμε 10΄ έξω.

Γι’ αυτό έχω δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να περάσουμε «εύκολα» αυτά τα βήματα, να συγχωρέσουμε τους γονείς μας και να αλλάξουμε τη ζωή μας.  Το online Πρόγραμμα 21 ημέρες Συγχώρεσης Γονέων

Αποτελείται από 21 βίντεο τα οποία θα λαμβάνεις καθημερινά. 

Η διαδικασία αποτελείται από 3 στάδια:

  • Το ξεκίνημα, οι πρώτες 7 μέρες, θυμίζουν την σκοτεινή νύχτα, γεμάτη πόνο και ανάμικτα συναισθήματα. 
  • Οι επόμενες 7 μέρες είναι σαν το χάραμα, τη στιγμή που ο ήλιος αρχίζει να ανατέλλει.
  • Το τελευταίο στάδιο, οι τελευταίες 7 μέρες, είναι σαν ηλιόλουστη μέρα που έχει πολύ φως και το χαμόγελο αρχίζει να παίρνει μόνιμη θέση στο πρόσωπο.

Γιατί να κάνεις αυτό το πρόγραμμά;  

Το πρόγραμμα είναι για όποιον θέλει να: 

  • συγχωρέσει τους γονείς του
  • δημιουργήσει σχέση με το αντίθετο φύλο
  • βάλει σε άλλη τροχιά την σχέση με τα παιδιά του
  • δει την πραγματικότητα με νέα ματιά
  • ζήσει ελεύθερος από πόνο

Για όποιον είναι αποφασισμένος να αλλάξει την ζωή του

Θέλεις να είσαι ένας από αυτούς που έχουν βιώσει την αλλαγή;  Τότε έλα στην παρέα μας.

Δες περισσότερα για το πρόγραμμα και δήλωσε συμμετοχή εδώ

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην Όμορφη Ζωή https://www.omorfizoi.gr/5-stadia-gia-na-vgeis-apo-to-archetypo-toy-thymatos

DMCA.com Protection Status