πνευματική ωρίμανση

Πνευματική ωρίμανση

Όπως ωριμάζει ένας άνθρωπος ηλικιακά έτσι έρχεται και η πνευματική ωρίμανση μιας ψυχής. Αυτό δεν είναι απόλυτο, κάποιες ψυχές καθυστερούν να ωριμάσουν, κάποιες δεν ωριμάζουν ποτέ. 

Θέλοντας ή μη οι ψυχές στον πλανήτη Γη ωριμάζουν και αφυπνίζονται μέσα από το πόνο. Η ένδειξη τις ωρίμανσης βρίσκετε στις αντιδράσεις μας στο πως βλέπουμε τους γονείς μας, το παρελθόν, την αρρώστια, οικονομικές δοκιμασίες του παρελθόντος ή του παρόντος, πως φανταζόμαστε το μέλλον κ.ά.

Ο Osho αναφέρει συχνά στα έργα του πως υπάρχουν επταετείς περίοδοι στη ζωή μας που έρχονται γεγονότα και καταστάσεις που μας ωθούν στην πνευματική ωρίμανση. Μας καλεί να εξετάσουμε την ζωή μας ανά 7 χρόνια για να δούμε με πιο τρόπο το Σύμπαν μας στέλνει σημάδια και δοκιμασίας. 

Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για τις χρονικές περιόδους ωρίμανσης. 

Η ψυχή για να ξεκινήσει να ωριμάζει πνευματικά χρειάζεται να μαζέψει ένα σύνολο των λεγόμενων «καρμικών μονάδων». Σε κάθε ηλικία αυτές οι μονάδες έχουν διαφορετική σημασία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ωρίμανσης είναι να συνειδητοποιήσουμε πως το υλικό και το πνευματικό πεδίο, στην ουσία είναι ένα. Μέσα στην ύλη=σώμα υπάρχει πνεύμα, ότι αυτά τα δύο είναι ενιαία και όλα είναι ένα. 

Για πιο βαθιά κατανόηση της έννοιας του «ένα» χρειάζεται να έχουμε σωστή κατανόηση του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Στο παρελθόν  χρειάζεται να φερόμαστε με σεβασμό και αγάπη, χωρίς επίκριση και άρνηση.

Το μέλλον χρειάζεται να το βλέπουμε χωρίς φόβο, να το γεμίζουμε με αγάπη, χαρά, πανέμορφα όνειρα, στόχους, σχέδια και σιγουριά. 

Ας δούμε ένα παράδειγμα με το άπειρο.

Αν υποθέσουμε πως το αριστερό μέρος είναι το παρελθόν, και το δεξί το μέλλον, τότε βλέπουμε πως είναι ενωμένα και ισότιμα. 

Όσο γεμίζουμε το παρελθόν με την αγάπη, τόσο θα γεμίζει και το άλλο κομμάτι, δηλαδή το μέλλον. Όσο περισσότερο γεμίζουμε το μέλλον μας με χαρά, αγάπη, ηρεμία και όμορφα σχέδια, τόσο πιο πολύ κατανόηση και αποδοχή θα υπάρχει για το παρελθόν. 

Εκεί που ενώνονται το παρελθόν και το μέλλον, εκεί είναι το σημείο του Εδώ και Τώρα. Είναι το σημείο ένωσης, όσο είμαστε στο Εδώ και Τώρα, όσο το γεμίζουμε με αγάπη, τόσο πιο πολύ γεμίζουμε με συνειδητότητα τα δύο κομμάτια που ενώνονται. Έτσι είναι πιο εύκολο να αποδεχθούμε το παρελθόν και να ανθίσει το μέλλον. 

Όταν έχουμε τέτοια προσέγγιση στο παρελθόν και το μέλλον, τότε αυξάνουμε την δόνηση μας, την θετικότητα και μεγαλώνει η ευτυχία! 

Για αυτό καθώς ωριμάζουμε, κατανοούμε όλο και περισσότερο την πραγματικότητα που δημιουργούμε μόνοι μας! Όπως και το πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάσουμε το παρελθόν μας και να στέλνουμε μόνο την αγάπη στο μέλλον. 

Σε ένα άρθρο χωράει λίγη πληροφορία. Δυστυχώς.

Πολλές φορές μας είναι δύσκολο και δυσνόητο να καταλάβουμε σε ποιο στάδιο της ωρίμανσης βρισκόμαστε. Όμως οι άνθρωποι που είναι γύρω μας και μας βλέπουν με πιο καθαρή ματιά μπορούν να μας καθρεφτίσουν το δικό μας επίπεδο. 

Τέτοιους ανθρώπους μπορούμε να συναντήσουμε σε ομάδες αυτογνωσίας. Θα είναι τα άτομα που ακούνε και προβληματίζονται με τα ίδια θέματα. Με αυτούς τους ανθρώπους μιλάμε την ίδια γλώσσα, καταλαβαινόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλων να εξελιχθεί.   

Αυτός ήταν ο σκοπός της Ομάδας Γνώση! Δράση! Αλλαγή! που δημιούργησα. 

Στα μαθήματα της ομάδας αναλύουμε πολλά θέματα εις βάθος. Όπως και κάνουμε πολλές, αλλά ταυτόχρονα, απλές ασκήσεις. Έχοντας το κοινό γκρουπ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και παροτρύνουμε ο ένας τον άλλον στο να κάνουμε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στον καθένα! Και έτσι τα μέλη της ομάδας βοηθάνε, στηρίζουν και αγκαλιάζουν ο ένα τον άλλον. 

Αν πιστεύεις στην δύναμη της ομάδας και διψάς να μάθεις και να εφαρμόσεις καινούρια πράγματα, τότε γίνε και εσύ μέλος της ομάδας δηλώνοντας συμμετοχή εδώ  

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Όμορφη Ζωή

DMCA.com Protection Status